OLEJ Z PESTEK OPUNCJI FIGOWEJ

Właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Olejek z opuncji jest jeszcze w Polsce mało znany, choć w niektórych krajach jego właściwości odkryto wiele wieków temu. Jego uzyskiwanie jest długotrwałym i trudnym procesem, co wpływa na dość wysoką cenę, nie brakuje jednak jego zwolenników.

Olejek z  opuncji jest prawdopodobnie najdroższym olejem na rynku. Potrzeba prawie pół tony owoców, aby uzyskać jego jeden litr. Ma jednak działanie, które sprawia, że jest wart swojej ceny. Poznaj olejek z pestek opuncji figowej.

Jakie zastosowanie ma olejek z opuncji w kosmetyce?

Otrzymywanie oleju z opuncji figowej

Figa indyjska to jeden z najpowszechniejszych gatunków kaktusa. Nasz rodzimy klimat jest jednak zbyt zimny, by mogła udać się tu jej uprawa, pozostaje nam więc korzystanie z dobrodziejstw produktów na bazie opuncji. Szczególnie wartościowy jest olej tłoczony z jej nasion

Pochodzenie-
Opuncja to rodzaj kaktusa, liczący około 150 gatunków, w tym osławioną opuncję figową (Opuntia ficus-indica). Sukulent ten ma swoją drugą nazwę – figa indyjska – często używaną, ale błędnie wskazującą jego pochodzenie. Choć opuncja figowa faktycznie dobrze zadomowiła się w Indiach – służy jej tamtejszy ciepły klimat – to pochodzi nie z Azji, ale z Ameryki. Jest rodzimym gatunkiem uprawianym przede wszystkim w Meksyku, ale też w Stanach Zjednoczonych oraz w krajach Ameryki Południowej i Środkowej. Opuncja figowa powędrowała w świat w czasach wielkich odkryć geograficznych. Dotarła do Australii, Afryki, do krajów basenu Morza Śródziemnego, no i do wspomnianych już Indii. Na południu Europy zawitała prawdopodobnie za sprawą Krzysztofa Kolumba, który przetransportował ją z Ameryki, będąc pewnym, że znajduje się w Indiach. Tak też można wyjaśnić genezę jej alternatywnej nazwy.

 

Olejek z opuncji jest wytwarzany z pestek opuncji figowej, rosnącej głównie w ciepłych krajach Ameryki Łacińskiej i w niektórych krajach basenu Morze Śródziemnego, głównie w Maroku. Na rynku można spotkać preparaty opuncjowe, które powstały w wyniku macerowania kwiatów opuncji, zawierających o wiele mniej ważnych składników. Litr najwyższej klasy olejku powstaje z miliona pestek, które żmudnie wydobywa się z owoców o łącznej masie ok. 450-500 kilogramów.

Właściwości

W olejku z opuncji znajduje się wiele substancji, które pomogą pielęgnować twarz i ciało. Jego właściwości i działanie sprawiają, że stosować może go każdy. Jest to również kosmetyk w pełni naturalny, więc nie powinien wywoływać alergii nawet u osób o wrażliwej cerze a nawet atopowej.

Ten naturalny kosmetyk zalecany jest przede wszystkim do cery dojrzałej, która utraciła elastyczność i nawodnienie, za to wzbogaciła się o zmarszczki i przebarwienia związane z działaniem słońca. Ponieważ olejek z opuncji poprawia napięcie skóry, można go stosować także do skóry wokół oczu oraz na zmarszczki mimiczne wokół ust i na czole, które są niestety niezależne od wieku.

Jego właściwości pomagają w zwalczaniu przebarwień, niewielkich blizn, a ponieważ oczyszcza skórę z sebum zalecany jest osobom z wypryskami, zatkanymi porami i innymi problemami skórnymi. Naturalnie chroni też przed promieniami słońca.

Opuncja działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i antynowotworowo. Właściwości te zawdzięcza licznym substancjom bioaktywnym. Wyróżnijmy tylko niektóre z nich:

Betanina – inaczej czerwień buraczana, związek z grupy glikozydów o potwierdzonym działaniu przeciwnowotworowym.

Kwercetyna – antyoksydant z grupy flawanoli, który wyjątkowo skutecznie obniża stężenie cholesterolu oraz zapobiega chorobie wieńcowej.

Terpenyzapachowe związki lotne o właściwościach terapeutycznych.

Jest przyjemny w użyciu, szybko się wchłania i nie pozostawia na skórze tłustej warstwy.

Co zawiera?

Olej z opuncji figowej bogaty jest w:

  • Kwas linolowy omega 6- kwas ten to nienasycony kwas tłuszczowy, który nie jest produkowany przez organizm człowiek, dlatego musi być pobierany z otoczenia. Jego działanie sprawia, że skóra jest bardziej nawodniona, nawilżona i elastyczna. Warto wspomnieć, że kwas linolowy zawarty w olejku z opuncji wzmacnia warstwę lipidową skóry, dzięki czemu lepiej się goi i łatwiej regeneruje po podrażnieniach.

  • Fitosterole- wykazują podobne właściwości co kwas linolowy, uczestniczy w regulacji procesów wewnątrzkomórkowych, dzięki czemu pobudzają regenerację i gojenie naskórka. Wzmacniają barierę naskórkową, w efekcie hamują utratę wody ze skóry. Warto podkreślić, że działają łagodząco i przeciwalergicznie, poprawiają również elastyczność i gęstość skóry, co sprawia, że olejek z opuncji ma działanie przeciwzmarszczkowe. Z kolei osoby, które mają problemy z tłustą cerą, docenią to, że ten naturalny kosmetyk normalizuje pracę gruczołów łojowych.

  • Witamina E- w postaci gamma-tokoferolu zapobiega przedwczesnemu niszczeniu i starzeniu się skóry, ponieważ ma silne działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu chroni przed działaniem wolnych rodników.

Zastosowanie

  1. Odświeżenie i pielęgnacja twarzy- Wystarczy po umyciu twarzy przetrzeć ją wybranym hydrolatem, a następnie odrobinę olejku rozgrzać między palcami, po czym delikatnie wklepać go w lekko wilgotną skórę.

ZALECANE JEST NAKŁADANIE OLEJU NA WILGOTNĄ SKÓRĘ.

 

  1. Demakijaż- Wystarczy do żelu hialuronowego dodać kilka kropel olejku (mniej w przypadku cery tłustej, więcej, gdy mamy cerę suchą), wymieszać palcami i delikatnie masując, wklepać w skórę. W ten sposób pozbędziemy się makijażu, jednocześnie ujędrniając i odżywiając skórę.

  2. Wzbogacenie - Nie zaszkodzi również dodać kilku kropel olejku do kremu lub balsami nawilżającego po kąpieli. Dzięki swoim właściwościom olejek wzmocni działanie prduktu, a dodatkowo ułatwi jego nałożenie dzięki nadaniu mu bardziej płynnej konsystencji.

  3. Pielęgnacja ciała-

  4. Olejowanie włosów

  5. Masaż twarzy lub ciała-  dzięki wykonaniu masażu wybranych partii ciała lub masażu twarzy np. po demakijażu skóra zostanie wzbogacona o dobroczynne składniki zawarte w oleju oraz zostanie pobudzona do regeneracji.