Olej czarnego kminu (czarnuszki) 100% naturalny, nierafinowany. 50ml Zobacz większe

Olej czarnego kminku (czarnuszki) 100% naturalny, nierafinowany. 50ml

281

Nowy produkt

Olej z czarnego kminku (czarnuszki) to jeden z najbardziej cenionych olejów w kosmetologii. Najaktywniejszym składnikiem oleju z czarnego kminku jest tymochinon o właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych.  Polecany do skóry dojrzałej, trądzikowej i alergicznej. Pomaga w leczeniu łuszczycy, wyprysków i suchej skóry.

Pojemność: 50ml

Cen 23,00 zł

Więcej szczegółów

4 Przedmioty

23,00 zł brutto

Więcej informacji

Olej z czarnego kminku zimnotłoczony

Skład INCI / Ingredients: Nigella Sativa (Black Cumin) Seed Oil

Olej z czarnego kminku (czarnuszki) to jeden z najbardziej cenionych olejów w kosmetologii. Jego chemiczna kompozycja jest bardzo złożona. Zawiera 15 aminokwasów, proteiny, węglowodany, do 80% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), witaminy A, B1, B2, C i PP (niacyna), a także wiele minerałów (wapń, potas, żelazo, magnez, selen i cynk).

Zalecane dozowanie: 1 - 100%, może być stosowany na skórę bezpośrednio.

Właściwości kosmetyczne oleju z czarnego kminku:

Olej z czarnego kminku ECOSPA błyskawicznie się wchłania i zmiękcza skórę dzięki bardzo dużej zawartości kwasów omega-6 i omega-9 (odpowiednio 55% i 24,7%). Najaktywniejszym składnikiem oleju z czarnego kminku jest tymochinon o właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych i przeciwartretycznych, co potwierdzono w licznych badaniach. Działanie przeciwzapalne wykorzystuje się w terapii łuszczycy i wyprysków, a antyoksydacyjne w kosmetykach przeciwstarzeniowych. Dowiedziono ponadto, że tymochinon jest skuteczny w leczeniu alergii. Olej z czarnego kminku działa również przeciwgrzybiczo. Stosowany w maściach hamuje rozwój dermatofitów porównywalnie do gryzeofulwiny (syntetycznego leku p/grzybiczego). Udowodniono także jego działanie przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i przeciwmikrobowe.

Zastosowanie:

  • Może być stosowany jako dodatek do kosmetyków przeciwtrądzikowych i przeciwzapalnych.

  • Zalecany jest jako dodatek do kremów i produktów do pielęgnacji włosów, zwłaszcza zniszczonych

  • Ze względu na właściwości przeciwzapalne doskonale nadaje się jako dodatek do olejów do masażu

  • Ze względu na działanie bakterio- i grzybostatyczne może być dodawany do kremów do stóp.

  • Doskonale nadaje się jako dodatek do maseczek przeciwzapalnych i oczyszczających.