Olej kokosowy ( ze świeżego miąższu) EKOLOGICZNY 100g

264

Nowy produkt

Olej kokosowy otrzymywany jest z miąższu owoców (orzechów) palmy kokosowej. Olej znajdujący się w naszej ofercie pochodzi z ekologicznej uprawy ze Sri Lanki. Olej ten został wyprodukowany zgodnie z regulacjami UE dotyczącymi produkcji ekologicznej (EEC No 2092/91 of 24 June 1991) i posiada europejski certyfikat "Organic Farming".
Pojemność: 100g
Cena: 17,00zł (słoik)

Więcej szczegółów

Ten produkt nie występuje już w magazynie

17,00 zł brutto

Więcej informacji

Olej kokosowy w naszej ofercie otrzymywany jest z miąższu owoców (orzechów) palmy kokosowej. Drzewo to powszechnie występuje w tropikalnych regionach świata. Olej znajdujący się w naszej ofercie pochodzi z ekologicznej uprawy ze Sri Lanki. Olej ten został wyprodukowany zgodnie z regulacjami UE dotyczącymi produkcji ekologicznej (EEC No 2092/91 of 24 June 1991) i posiada europejski certyfikat "Organic Farming". Oznacza to m.in., że został tłoczony ze świeżo zebranych orzechów bez poprzedniego suszenia, bez użycia środków chemicznych i wysokiej temperatury.

Tą metodą otrzymywany jest bardzo wysokiej jakości olej kokosowy.  Posiada on naturalny kokosowy zapach nieporównywalnie lepszy od oleju kokosowego tłoczonego z kopry (suchego miąższu).  Posiada bardzo wysoką zawartość kwasu laurynowego, 50 - 57 %.  Większość olejów kokosowych ma zawartość 46 - 49 % kwasu laurynowego, a niektóre tylko 42%.  Olej kokosowy zawiera również kwasy nasycone stearynowy i palmitynowy oraz kwasy kaprynowy i kapronowy.  Ma wysoką zawartość witaminy E.

Zalecane dozowanie: 1 - 100%, może być stosowany na skórę bezpośrednio.

Zastosowanie:

  • Może być stosowany do masażu i pielęgnacji ciała. Stosowany jako składnik olejku do masażu ciała zapewnia dobre własności poślizgowe ułatwiające pracę masażystom.

  • Zalecany jest również jako regenerująca maska do olejowania włosów kładziona na ciepło lub na zimno.  Może być używany w postaci czystej lub (dla suchych i łamliwych włosów).Maskę kładziemy na włosy przed myciem.  Wcieramy roztopiony olej kokosowy tylko we włosy i zawijamy głowę ręcznikiem na 10-15 minut (lub spinamy włosy). Można również stosować olej kokosowy do pielęgnacji zniszczonych końcówek włosów wcierając go przed rozczesaniem mokrych włosów jako balsam.  Zapobiega to uszkodzenia włosów przy czesaniu.

  • Jest często stosowany jako olej do demakijażu (usuwa nawet wodoodporny tusz).
  • Może być stosowany u kobiet w ciąży (uelastycznia i regeneruje skórę, zapobiega powstawaniu rozstępów).
  • Poprawia stan cery atopowej

Skład INCI / Ingredients: Cocos Nucifera (Coconut) Oil